DR. WATSON DEĞİL SHERLOCK OLMAK NEDİR?



Bir sorum var çocuklar! Haydi sor sor! 
Burada verilen karışık verilmiş harflerden Sherlock Holmes ile ilgili kelimeler çıkarabilir misiniz? Fakat her harfi bir kere kullanmalısınız. İki harf çorbasından 4 kelime bulmalısınız.
Cevap okuduktan sonra en aşağıda.
‘’Gayet basit Watson’’ der Sherlock ve  “tabii ya, bunu ben niye göremedim"  diye hayıflanır Dr. Watson.  Peki, bizler azıcık da olsa Sherlock gibi düşünemez miyiz, beynimizi daha iyi kullanamaz mıyız?
Belki de bol farkındalık, bol dikkat ve pratikle çözebiliriz.
Her gün öğrendiklerimizi unutabiliyor, bunu nasıl fark etmedim diyerek hayıflanabiliyoruz. Çünkü kendimizi geliştirmeye önem vermiyoruz , yaşam biçimimize dikkat etmiyoruz  belki de dikkat edecek zamanı bulamıyoruz. Bazı durumları Dr. Watson gibi gözden kaçırıyoruz ve Sherlock Holmes gibi olabileceğimizi düşünmüyoruz. Bakmakla görmek arasındaki en büyük farkları anlayabileceğiniz kitaplardan biri de Mastermind-Sherlock Holmes Gibi Düşünmek.
Kitap en başta gözlemin büyük bir yer kapladığından bahsederek bakmanın olan bir nesneyi, kişiyi ya da canlıyı fark etmek olduğunu, görmenin ise nesnedeki, kişideki ayrıntılara dikkat ederek anlamaya çalışmak olduğunu vurguluyor. Daniel Smith kitabında da bazılarında doğuştan olsa da istenildiği takdirde gözlem yeteneğinin geliştirebildiğini söylüyor.
Seçici olabilmek ve nelerin işimize yarayabileceğini anlamaya çalışmakta Holmes için önemliydi. Mastermind-Sherlock Holmes Gibi Düşünmek kitabının yazarı “İşinin ehli kişi, beynindeki çatı katına neyi taşıyacağını iyi bilendir. Ancak bir ahmak rastladığı her şeyi oraya atar; böylece de işine yarayacak bilgi diğer çer çöpün yanında kaybolup gider.” der.  O kadar fazla veriye maruz kalıyoruz ki, beynimizde neyi hangi rafa koyacağımızı, nereden neyi ne zaman çıkaracağımızı bilmekte önemli olabiliyor. Kitapta da zaten beynin bunu yaptığını ama kafasına göre davrandığını söylüyor. Sherlock Holmes ise zekasını her şey ile ilgilenmekten ziyade tek bir şeye odaklanarak, dikkatini tek bir yerde toplayarak  kullanıyor .
Sherlock Holmes gibi olmak demek detektif olmak demek değil, Holmes iyi bir zekanın yanında bazı kötü alışkanlara sahip fakat gözlem yeteneğini en üst seviyelerde kullanmasıyla beraber işleri yoluna koyuyor. Gözlem yeteneği de herkes için kullanılabilir ve faydalı bir yetenek. Daniel Smith kitabında, beynin istenildiği takdirde daha iyi çalışabilmesi için eğitebileceğinizin bilimsel olarak olabileceğini vurguluyor. Dolayısıyla kitapta yer alan bilmece ve teknikler sayesinde, eğer istenirse yaşam tarzını değiştirilerek beyin geliştirebilir.
Kaynaklar;
https://www.wikihow.com/Think-Like-Sherlock-Holmes
Mastermind-Sherlock Holmes Gibi Düşünmek - Maria Konnikova 
Sherlock Gibi Düşünmek Daniel Smith
Bilmecenin cevabı;
DR.WATSON,SHERLOCK HOLMES
BAKER SOKAĞI,SCPTLAND YARD

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UNUTMAK AZALSIN HATIRLAMAK KOLAYLAŞSIN

KONSANTRASYON

ENGELLERİ KALDIR